Kuinka lisätä kasvisten määrää ruokavaliossa helposti? – top 5 tuotteet

13.02.2022

Elintapamuutosta tavoittelevat asiakkaani tuskailevat usein kasvisten lisäämisen kanssa. Tyypillinen tarina on, että kasvikset kyllä maistuvat, mutta niiden käyttö koetaan hankalana. Ajatus juuresten kuorimisesta tai salaatin tekemisestä tuntuu niin työläältä, että kasvikset nahistuvat kaappiin.

Kasvisten liian vähäinen saanti näkyy myös tilastoissa: Finravinto 2017 tutkimuksen mukaan miehistä vain 14 prosenttia ja naisista 22 prosenttia syö kasviksia suositusten mukaisesti "puoli kiloa päivässä".

Pieni kertaus siitä, miksi kasvisten käyttö on niin tärkeää

Kasvisten käyttö jää harvoin kiinni siitä, ettei kasvisten tiedettäisi olevan terveyttä edistäviä. Onhan meidät lapsesta asti ohjeistettu "popsimaan porkkanaa".

Kerrataan kuitenkin vielä, miksi kasvisten, hedelmien ja marjojen käyttö kannattaa:

  • ne sisältävät elimistön toiminnalle tärkeitä suojaravintoaineita, kuten kuitua, vitamiineja, kivennäisaineita ja fytokemikaaleja – jotka ovat välttämättömiä kehomme toiminnan kannalta
  • ne ovat kevyitä ja "laimentavat" aterian energiamäärää ilman, että annoskoosta tarvitsee tinkiä - eli painonhallinta helpottuu
  • ne monipuolistavat ja mehevöittävät aterioita - lisäämällä kasvista, hedelmää tai marjaa saat ateriaan makua ja raikkautta
  • ne vaikuttavat myönteisesti vireystilaan. Lisäksi suositusten mukainen kasvisten käyttö on yhteydessä parempaan mielialaan ja alhaisempiin stressitasoihin.

Viimeistään nyt taidamme olla yhtä mieltä siitä, että suositusten mukaisessa kasvisten käytössä on järkeä? Mutta miten suositukseen sitten pääsee?

Kuinka päästä suositukseen helposti?

Suositeltuun puoleen kiloon pääsee melko helposti, jos kasviksia käyttää tasaisesti pitkin päivää. Hyvä ohjenuora on, että päivän jokaisella aterialla olisi jotain kasvista, hedelmää tai marjaa. Tästä olen kirjoittanut aiemminkin tekstissä "Vaikuta vireystilaasi syömällä".

Kasvisten syömisen ei tarvitse olla tylsää tai vaikeaa. Kasvisten käyttö on muutakin kuin salaatin tekemistä tai porkkanan raastamista. Siitä ei myöskään kannata tehdä itselleen liian vaikeaa: kasvisten käytön lisäämisessä voi hyvin hyödyntää pakasteita, valmissekoituksia tai soseita.

Monesti tämän muistaminen ja vieminen käytäntöön on totaalinen game changer. Näin ainakin omien asiakkaitteni keskuudessa. Helppouteen kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti, jos tunnistat, että kasvisten syömisen esteenä on sen työläys.

Mun top 5 tuotteet kasvisten käytön helpottamiseen

Listasin viisi henkilökohtaista suosikkiani kasvisten käytön helppoon lisäämiseen. Parasta on se, että tuotteet eivät ole monien kasvisten tavoin kausisidonnaisia, vaan saatavilla yhtä herkullisina vuoden ympäri.

1. Hedelmä- ja marjasoseet

Kaupan hillohyllystä löytyvät 100% hedelmä- ja marjasoseet sisältävät pelkkää marjaa tai hedelmää. Ne ovat paitsi hyvän makuisia, myös äärimmäisen helppoja käyttää. Itse laitan näitä puuron päälle tai jugurtin sekaan silloin, kun haluan päästä helpolla (eli aika isona osana päivistä...). Erinomaisen makuisia 100% marja- ja hedelmäsoseita löytyy myös kauppojen omilta merkeiltä, mutta Bonnen valikoima on kattavin: makuina mm. vadelma, mango, luumu, persikka... Meidän kaapista löytyy useimmiten omenan tai päärynän makuista sosetta.


2. Tuorewokkisekoitukset

Tuorekset-tuorewokkisekoitukset ovat älyttömän helppoja ja hyviä erityisesti nopeisiin wokkeihin (tai ihan vain pannulla pyöräytettynä muun aterian lisäkkeenä). Kun kasvikset on valmiiksi pesty ja pilkottu, ei ole iso vaiva heittää niitä kyytiin. Jossain vaiheessa arkailin hintaa (reilun kympin kilo), mutta sitten totesin hinnan olevan helppouden väärti – sitä paitsi valmissekoituksessa ei ole enää mukana kantojen, kuorien ym. tuomaa hukkaa. Itse teen näistä 15 minuutissa valmistuvia pikawokkeja: kasvikset ja proteiininlähde (mulla moneseti tofu tai tempeh) pannulle, sekaan nuudelit tai couscous ja mausteet.


3. Pakastekasvikset ja -marjat

Pakastekasvikset ovat useimmille tuttuja, mutta esiin nousee monesti huoli, että niiden käyttö on yhtä tyhjän kanssa, koska kaikki vitamiinit ovat hävinneet pakastusprosessissa. Tämä ei pidä paikkansa: tutkimusten mukaan pakasteet säilyttävät ravintoaineensa hyvin ja pakastekasvisten ravintoainepitoisuudet ovat jopa parempia kuin pitkään säilytyksessä olleiden tuorekasvisten.

Pakasteesta löytyy mieletön valikoima erilaisia kasviksia, marjoja ja smoothie-sekoituksia, joita kannattaa suosia monipuolisesti. Omassa keittiössäni on säännöllisessä käytössä mm. pakastettu lehtikaali, pakasteherneet, pakastettu paprika ja erilaiset vihannessekoitukset, joita heittelen sellaisenaan patoihin ja kastikkeisiin. Unohtamatta tietenkään kotimaisia pakastemarjoja, joita on helppo heittää sellaisenaan puuron päälle tai jugurtin joukkoon (niitäkin on ihan ok ostaa kaupasta, jos marjastaminen ei ole oma juttu tai vanhemmat eivät ole yhtä uutteria marjanpoimijoita kuin meidän äiti...).

4. Sipulikuutiot, valkosipulipuriste ja tuoreyrtit pakasteesta

Yksi isoimmista ruoanlaittoa helpottaneista löydöistäni ovat olleet pakastesipulit ja yrtit. En tiedä ketään, joka pitäisi erityisesti sipulin pilkkomisesta ja – hahaa – enää ei tarvitse. Pakastesipulipussista voi heittää pannulle juuri sen verran kuin haluaa ilman hävikkiä tai kyyneleitä. Vähintään yhtä käyttökelpoinen tuote on pakastettu valkosipuli. Valkosipuli on puristekuutioiden muodossa. Yksi kuutio vastaa yhtä valkosipulinkynttä, ja kuorimisen ja pilkkomisen sijaan valkosipulin voi vain tiputtaa paketista pannulle. Ihanan helppoa!

Tuoreyrtit ansaitsisivat oman kappaleensa, mutta huomaan, että minulla on lempituotteita niin paljon, mainitsen sen tässä samassa. Pakastealtaasta löytyy nimittäin aivan helmi tuote: Finduksen pakasteyrtit. Tuoreet yrtit on pakastettu hakkeluksena, joten paketista on helppo lisätä haluttu määrä ruoanvalmistuksen loppuvaiheessa. Maku on mielestäni erittäin hyvä ja voittaa mennen tullen kuivayrtit – tai yrttien kasvattelun. Omia lemppareitani ovat persilja ja basilika, mutta pakasteesta löytyy lisäksi ainakin korianteria ja tilliä. Mainittakoon myös, että näitä ei todella ole hinnalla pilattu: yksi paketti sisältää noin 1-2 ruukullista yrttiä ja maksaa alle euron.

5. Tomaattimurska

Viimeiseksi muistutuksena oldie but goldie: tomaattisäilykkeet erilaisissa muodoissaan. Löytyy tomaattimurskaa, paseerattua tomaattia, kokonaisia säilyketomaatteja ja pyreetä. Maustettuna ja maustamattomana. Keittojen, kastikepohjien tai patojen tekeminen säilyketomaattipohjaan on helppoakin helpompi tapa lisätä kasvisten käyttöä. Omasta kaapistani löytyy aina tomaattimurskaa ja teen siitä usein juuri keittoja ja kastikkeita. Lemppareitani ovat tomaattinen linssikeitto ja bolognese-kastike, mutta itseään ei kannata rajoittaa, vaan testailla tomaattia rohkeasti eri ruokiin.


Lopuksi

Ruoanvalmistusta ja kasvisten käyttöä helpottavia tuotteita on saatavilla vaikka kuinka. Kannattaakin lähteä testailemaan erilaisia tuotteita, jotta omat suosikin löytyvät.

Mitä helpommaksi kasvisten käytön tekee itselleen, sitä todennäköisemmin niitä päätyy lautaselle. Tässä asiassa voi ihan hyvällä omalla tunnolla mennä siitä, missä aita on sopivan matala.

Vaikka listasin tähän juttuun kaupasta ympäri vuoden löytyviä tuotteita, niin haluan ehdottomasti liputtaa myös tuoreiden vaihtoehtojen puolesta. Muistutuksena, että myöskään tuoreiden kasviksien ja hedelmien syömisestä ei tarvitse tehdä itselleen tarpeettoman hankalaa. Esimerkiksi omenan tai tomaatin ravintoarvot ovat ihan samat riippumatta siitä, pistikö sen poskeen kokonaisena vai pilkottuna.

Mitä helpommaksi kasvisten käytön tekee itselleen, sitä todennäköisemmin niitä päätyy lautaselle. Tässä asiassa voi ihan hyvällä omalla tunnolla mennä siitä, missä aita on sopivan matala.


Ota yhteyttä

Millaisia ajatuksia teksti sinussa herätti? Luen kaikki viestit ja vastaan niihin. (Jos et toivo vastausta, voit jättää sähköpostikentän tyhjäksi!) 


Uusimmat kirjoitukset

Olen hiljalleen palaillut töiden pariin. Vastaanottotyö saa vielä odottaa, kun totuttelen töiden tekoon tutkimuksen parissa.

Kun viime toukokuussa olin jäämässä äitiysvapaalle, ajattelin olevani sellainen uraäiti, joka tekisi vauvan nukkuessa tutkimusta ja pitäisi iltavastaanottoa vauvan ollessa isänsä kanssa.