Vieraskynä: Lempeyttä liikkeeseen

05.12.2021

Terveydenhoito on moniammatillista tiimityötä, jossa ei onneksi tarvitse itse tietää kaikesta kaikkea – sitä varten on viisaita työkavereita. Osana Vaikuttavaa painonhallintaa työikäisille -hanketta olen ilokseni päässyt työskentelemään tiiviisti työfysioterapeutti Minna Mäkelän kanssa. Minna on paitsi aivan huippu tyyppi, myös huippuammattilainen elintapamuutosten saralla. Sain luvan julkaista hänen upean tekstinsä, joka käsittelee liikunnan merkitystä elintapamuutoksessa ja neuvoo, kuinka päästä alkuun liikunnan lisäämisessä. 

Kirjoitus on alun perin julkaistu hankkeen blogissa. Alla teksti sellaisena kuin se on alun perin julkaistu.


Lempeyttä liikkeeseen

Elämäntapamuutos on matka, jonka äärellä pääsemme tarkastelemaan omia tottumuksiamme ravinnon, liikunnan ja levon suhteen. Painonhallinnan yhteydessä mielikuva liikunnasta on usein kovatehoinen hikirääkki. "Salil eka, salil vika" -tyyppinen ajattelu kuitenkin harvoin, jos koskaan johtaa hyvinvoivaan kehoon ja mieleen, eikä myöskään ole edellytys onnistuneelle painonhallinnalle.

Pelkästään liikunnan avulla painon pudottaminen on haastavaa. Liikunta on silti erittäin tärkeä tuki paitsi terveydelle, myös painonhallinnalle. Ilman pudonneita painokilojakin voi liikunnalla olla edullisia vaikutuksia mm. kehonkoostumukseen, verenpaineeseen sekä rasva-ja sokeriaineenvaihduntaan. Liikunnan positiiviset vaikutukset myös mielen hyvinvointiin ovat kiistattomat.

Pienellä muutoksella positiivinen kierre

Työssäni työkykyvalmentajana keskustelen usein asiakkaideni kanssa positiivisesta dominoefektistä. Kun tasaa ateriarytmin ja syö monipuolisesti, jaksaa liikkua enemmän. Sopiva aktiivisuus tuo parempaa unta ja parempi uni auttaa jaksamaan paremmin. Virkeänä on helpompi tehdä terveellisempiä valintoja. Voi siis olla, että keskittymällä aluksi yhteen pieneen muutokseen terveyden tukipilarien osa-alueella, saa positiivia muutoksia aikaan huomaamattaan myös muissa.

Yhä useammin olemme asiakkaideni kanssa päätyneet laittamaan ykköseksi lepoon ja uneen satsaamisen. Jos on vuosia tai jopa vuosikymmeniä kokeillut erilaisia dieettejä, kovia liikuntakuureja ja painonhallintakursseja, voi tämä ajatus vaatia aluksi totuttelua.

Lokakuussa 2019 UKK-instituutti julkaisi uudet liikkumisen suositukset meille työikäisille. Liikkumisen suositukset ovat havainnollistettu pyramidiksi, jonka perustana on riittävä palauttava uni. Liikunta-termin muuttuminen liikkumiseksi tuo lempeää ajatusta siitä, että kaikki arjessa tapahtuva aktiivisuus työn tauottamista ja porraskävelyä myöten ovat hyvinvointia nostavia tekijöitä. Ajatus siitä, että liikunta ei ole erillinen suoritus voi helpottaa askelia kohti aktiivisempaa arkea.

Liikettä elämäntilanteen mukaan

Liikunnan tuoman ilon etsiminen vaatii joskus kärsivällisyyttä. Liikuntamotivaation kannalta on tärkeää, että liikunta tukee omia arvoja ja se koetaan itselle mielekkääksi. Sopivaa liikuntamuotoa voi rauhassa etsiä kokeilemalla eri lajeja uteliaasti. Kun yksi nauttii ryhmässä liikkumisesta, toinen nauttii samoilusta metsässä omassa rauhassa. Liikunta voi olla siivoamista tai lasten kanssa touhuamista, ehkäpä työmatkalla kerää askelia jäämällä yhtä pysäkkiä aiemmin bussin kyydistä.

On tärkeää huomioida omat voimavarat ja elämäntilanne. Stressin puskiessa päälle matalasykkeinen ja lempeä liike on oiva valinta. Kehon ja mielen akkujen ollessa hyvin latautuneita, voi sykkeen antaa nousta ja hien virrata. Keho ja mieli nauttivat vaihtelevasta ja monipuolisesta liikkeestä.

Usein kuulen asiakkaideni parjaavan omaa saamattomuuttaan ja lauseita siitä, kuinka pitäisi taas ottaa itseään niskasta kiinni. Voisiko ajatella, että niskasta retuuttamisen sijaan ottaisikin itseään seuraavan kerran kädestä kiinni, lempeästi, ystävän lailla: "Tulehan sieltä, lähdetään liikkumaan."

Vuonna 2019 työkykyvalmennettaville oli luennoimassa kirjailija Harri Virolainen. Häntä lainatakseni: "Yksi prosentti viikossa paremmin on 52 prosenttia vuodessa." Ehkä tässä ajatuksessa on jotain, jota voimme kukin hyödyntää muutostoiveen äärellä. Pienistä puroista kasvaa iso joki.

Teksti: Minna Mäkelä

Kirjoittaja on liikkumisen asiantuntija (työfysioterapeutti, liikunnanohjaaja AMK, joogaopettaja). Tällä hetkellä hän työskentelee Työterveys Helsingillä työkykyvalmentajana ja Vaikuttavaa painonhallintaa työikäisille -tutkimushankkeen testaajana.


Ota minuun yhteyttä

Millaisia ajatuksia teksti sinussa herätti? Luen kaikki viestit ja välitän halutessasi terveiset Minnalle! 
Halutessasi voit myös jättää palautteen nimettömänä jättämällä nimi- ja sähköpostikentät tyhjiksi.


Uusimmat kirjoitukset 

Olen hiljalleen palaillut töiden pariin. Vastaanottotyö saa vielä odottaa, kun totuttelen töiden tekoon tutkimuksen parissa.

Kun viime toukokuussa olin jäämässä äitiysvapaalle, ajattelin olevani sellainen uraäiti, joka tekisi vauvan nukkuessa tutkimusta ja pitäisi iltavastaanottoa vauvan ollessa isänsä kanssa.