Joustava syöminen auttaa pysyvässä painonhallinnassa

27.03.2022

Kirjoitus on alun perin julkaistu Ehonan blogissa. Ehona on personal trainer- ja fysioterapiayritys, jossa valmennuksen lähtökohtana on aidosti hyvinvointia parantava, pysyvä muutos. Prosessi perustuu aina asiakkaan tilanteeseen ja tarpeisiin, ja hänen tukenaan on eri hyvinvointialan ammattilaisista koostuva moniammatillinen tiimi

Saan kunnian olla mukana tiimissä psykologin ja ravitsemusterapeutin roolissa osallistuen valmennusprosessin suunnitteluun, sisällön tuotantoon sekä asiakastyöhön yksilövastaanotoilla ja ryhmissä. 

Sitten itse tekstin pariin...

Joustava syöminen auttaa pysyvässä painonhallinnassa

Dieettikulttuuri ja yleistynyt laihdutuspuhe promoavat ruokavalintojen ehdottomuutta: "rajaa nämä asiat ruokavaliostasi ja onnistut painonhallinnassa", "näin pääset eroon herkuttelusta"... Vastaavia iskulauseita löytyy loputtomiin, jos tutkii lehtien uutispalstoja tai hyvinvointiyritysten mainoksia.

Otsikot lupaavat helppoutta, selkeyttä ja hallintaa. Ei ihme, että ne vetoavat.

Syömisen tiukan rajoittamisen ongelmat

Syömisen tiukka rajoittaminen ja mustavalkoinen kuuriajattelu tuottavat kuitenkin useimmille pettymyksen. Kun kuuri loppuu, paino nousee takaisin vanhoihin lukemiin.

Viimeisen vuosikymmenen aikana tutkimus on selkeästi näyttänyt, että tällainen tiukka rajoittaminen altistaa ahminnalle ja tunnesyömiselle. Vastoin yleistä uskomusta, syömisen tiukka rajoittaminen on yhteydessä korkeampaan painoon.

Kun syömistä ohjaavat ehdottomuudet, tulee elämästä pinnistelyä "kielletyn hedelmän" houkutusta vastaan. Tämä kuluttaa tahdonvoimaa, joka meillä ihmisillä on valitettavan rajallinen. Ennemmin tai myöhemmin tulee tilanne, jolloin syöminen poikkeaa suunnitelmasta: tulee syötyä ylenmäärin, tai ruokaa mitä on pyrkinyt välttelemään.

Jos syömistä ohjaa on-off -tyyppinen ajattelu, pienikin poikkeama voi tuntua epäonnistumiselta ja on helppo ajatella, että "antaa mennä, kun meni jo pieleen". Syömisestä katoaa hallinta.

Useimmat pyrkivät ratkaisemaan tämän "ottamalla itseään niskasta kiinni" tai "palaamalla ruotuun". Todellisuudessa ruotuun palaaminen on vain tarttumista uudelleen ja uudelleen samaan oljenkorteen, joka on noidankehän taustalla: syömisen tiukka rajoittaminen.

Joustava syöminen auttaa pysyvässä painonhallinnassa

Vaihtoehtona joustava syöminen

Terveyden ja painonhallinnan näkökulmasta tiukkojen sääntöjen sijaan syömiseen olisi tärkeä löytää joustavuutta. Mistä joustavassa syömisessä on sitten kyse?

Joustavan syömisen ydinajatuksena on, että kaikenlaiset ruoat ovat sallittuja. Ruoat eivät ole "hyviä ja huonoja", sallittuja ja kiellettyjä" – kaikki ruoat ovat ok.

Suurella osalla asiakkaistani, jotka kamppailevat painonhallinnan kanssa, haasteena on nimenomaan syömisen joustavuus. Keskustellessamme asiasta useimmilla ilmenee sama huoli: "jos luovun ruokavalion tiukoista rajoituksista, syömisestä tulee täysin hallitsematonta."

On hyvä huomata, ettei joustava syöminen tarkoita jokaiseen mielihaluun tarttumista ja hedonistista mässäilyä.

Se tarkoittaa paitsi sallivuutta, myös tosiasioiden tiedostamista: suurimman osan nautitusta ruoasta on hyvä olla terveyttä edistävää, ruokailun säännöllistä, monipuolista ja riittävää.

Se tarkoittaa myös sen ymmärtämistä, että on ihan ok herkutella. Herkuttelu tai ylensyöminen eivät vaadi itsensä kurittamista tai kompensoimista, vaan myös poikkeamien ymmärretään kuuluvan asiaan.

Syömisen ei tarvitse olla täydellistä, vaan riittävän hyvää. Myös henkinen hyvinvointi on osa terveyttä ja mitä olisikaan elämä ilman herkkuja?

Joustava syöminen on taito jota voi harjoitella

Joustavuus ei ole ominaisuus, joka meillä joko on tai ei ole. Se on taito, jota voi harjoitella. Harjoittelu lähtee omien toimintatapojen ja niiden vaikutusten tiedostamisesta:

  • Millaisia syömiseen liittyviä sääntöjä ja uskomuksia minulla on?
  • Huomaanko rajoittavani syömistä tiukoilla säännöillä? Miten se on palvellut minua lyhyellä aikavälillä, entä pitkällä?
  • Mitä pelkään, että tapahtuisi, jos syömistäni eivät rajoittaisi tiukat säännöt? Mitä todennäköisesti tapahtuisi?

Kun ajatuksistaan tulee tietoisemmaksi, niitä on mahdollista haastaa. Haitallisten uskomusten tilalle voi lähteä mallaamaan sellaisia, jotka aidosti palvelevat hyvinvointia. Miltä esimerkiksi nämä kuulostaisivat:

  • Onnistunut painonhallinta ei rakennu itsekurin varaan.
  • Kaloreiden laskeminen ja ruokien punnitseminen eivät kuulu painonpudotukseen.
  • Mikään ruoka ei ole kielletty, yritit pudottaa painoa tai et.
  • Ruokavalion kokonaisuus ratkaisee, eivät yksittäiset ruokavalinnat.
  • Herkkua ei tarvitse tienata liikunnalla tai ansaita terveellisellä syömisellä.

Lopuksi

Ajatus- tai toimintamallien muuttaminen ei ole helppoa saatikka nopeaa. Lukuisten asiakaskohtaamisten – ja omien kokemusteni – perusteella, voin kuitenkin luvata, että se kannattaa.

Voi miten paljon helpompaa elämästä tuleekaan, kun syöminen on sallivaa ja armollista.

Miten paljon helpompi onkaan keskittyä siihen, mikä oikeasti on olennaista terveyden edistämisen kannalta, kun tahdonvoima ei kulu satunnaisen pullan vastustamiseen.

Ja miten paljon helpompi onkaan arvioida, mitä keho oikeasti kaipaa, kun huomio ei ole jumiutunut mielen sisäiseen kamppailuun.

Voi miten paljon helpompaa elämästä tuleekaan, kun syöminen on sallivaa ja armollista.

P.s. Olen koonnut Ehonalle pienen painonhallintaa käsittelevän oppaan. Eheämpää painonhallintaa -opas sisältää tietoa, pieniä harjoituksia ja pohdintaa uusien näkökulmien virittämiseksi. Oppaan avulla pääset reflektoimaan omia ajatuksiasi ja toivottavasti oppimaan sellaista, joka vie sinua kohti parempaa hyvinvointia. Eheämpää painonhallintaa oppaan pääset lataamaan klikkaamalla tästä ja kelaamalla sivun alalaitaan. 

 


Kuvat ovat siskoni vauvajuhlista. Poikkeustilanteessa lounas voi olla croissantteja ja täytekakkua, eikä siitä tarvitse itseään soimata. Perusterveellinen pohja rakentaa hyvinvointia, mutta ruokavalioon mahtuu myös sattumia, kuten myös Valtakunnalliset ravitsemussuositukset meitä armollisesti ohjeistavat.


Ota yhteyttä

Millaisia ajatuksia teksti sinussa herätti? Luen kaikki viestit ja vastaan niihin. (Jos et toivo vastausta, voit jättää sähköpostikentän tyhjäksi!)


Uusimmat kirjoitukset 

Olen hiljalleen palaillut töiden pariin. Vastaanottotyö saa vielä odottaa, kun totuttelen töiden tekoon tutkimuksen parissa.

Kun viime toukokuussa olin jäämässä äitiysvapaalle, ajattelin olevani sellainen uraäiti, joka tekisi vauvan nukkuessa tutkimusta ja pitäisi iltavastaanottoa vauvan ollessa isänsä kanssa.