Kuinka päästä alkuun mindfulnessin kanssa?

13.12.2020

Heti edellisen kirjoitukseni jälkeen sain kyselyä siitä, miten mindfulness- eli tietoisuustaitoharjoittelun kanssa pääsisi alkuun – "konkretiaa, kiitos!". Julkaisen tekstin heti edellisen mindfulness-aiheisen perään, ettei se jää muiden aiheiden jalkoihin.

Mindfulnessissa on lopulta kyse aika epäkonkreettisesta prosessista, jossa kuitenkin kokemukseen kiinni pääseminen vaatii aikaa ja konkreettisia toimia. Eli ei muuta kuin älypuhelimet esille ja sovelluksia latailemaan. Alla muutamia vinkkivitosia, joilla mindfulness-harjoittelussa pääsee alkuun. Kuten sanottu: ei helppoa, ei nopeaa, mutta lopulta hyvin toimivaa.

Näin pääset alkuun tietoisuustaitoharjoittelun kanssa

 • Tutustu alla oleviin mindfulness-sovelluksiin / sivustoihin ja valitse niistä itsellesi sopiva. Lista ei ole millään lailla tyhjentävä eli hyviä löytyy varmasti muitakin. Näistä löytynee kuitenkin sellainen, millä pääsee alkuun.
 • Mieti, mihin hetkeen päivässä mindfulness-harjoitus olisi helpoin integroida (heti heräämisen jälkeen, työpäivän päätteeksi, illalla ennen kuin rauhoitut nukkumaan?)
 • Sitoudu kokeilemaan päivittäistä mindfulness-harjoittelua viikon ajaksi. Sen sijaan, että tekisit pidemmän harjoituksen harvemmin, tee mieluummin lyhyt harjoitus joka päivä, jotta rutiinin muodostaminen on helpompaa.
 • Viikon jälkeen arvioi, havaitsetko vaikutuksia, joita harjoittelu on tuottanut, ja miten harjoittelu on sopinut omaan arkeen: mitä hyvää, entä haasteita? Kannattaako harjoittelua jatkaa nykyisellä tavalla vai muuttaa jotain?
 • Onnittele itseäsi siitä, että olet ottanut aikaa itsellesi, hyvinvointisi tueksi! 
 • Tee suunnitelma: miten usein ja milloin mindfulness-harjoittelu istuisi omaan arkeen ja minkä mittaiset harjoitukset toimivat itselle. Merkitse ajat halutessasi kalenteriin, jotta niistä on helpompi pitää kiinni.
 • Pidä rutiinista kiinni, vaikka se tuntuisi joskus hankalalta. Kuten Plutarkhos opettaa, mielen tyyneydestä on hyvä pitää kiinni silloin, kun tilanne on hyvä.
 • Nauti lisääntyneestä itsetuntemuksesta ja mindfulnessin muista edullisista vaikutuksista.

Joitain hyväksi havaittuja sivustoja ja sovelluksia

Valitettavasti suomenkielinen sovellusvalikoima on tällä hetkellä hyvin rajallinen, mutta tietoa ja harjoituksia sisältäviä nettisivuja löytyy enemmän. Jos kieli ei rajoita, on vaihtoehtoja on vaikka kuinka. Vaikka englanti ei olisi täysin sujuvaa, kannattaa rohkeasti kuitenkin kokeilla – kieli on melko yksinkertaista.  

 • Mielenterveystalon TYYNI – Hyväksyvä tietoinen läsnäolo -omahoito-ohjelma. Nettisivu. Hyväksymis- ja omistautumisterapiaan pohjautuva, vapaasti käytettävissä oleva tieto- ja harjoituspankki.
 • Oivamieli.fi. Nettisivu. Hyväksymis- ja omistautumisterapiaan pohjautuvia tietoisuustaitoharjoituksia kolmessa kategoriassa: Mielen hyvinvointi, Arvot ja valinnat, Kehon hyvinvointi. (Fun fact: sivusto on kehitetty osana Mielen ja kehon eliksiirit -tutkimusprojektia, jonka aineistosta tein ensimmäisen graduni). 
 • Mindfulness App Leena Pennanen. Suomenkielinen sovellus. Mindfulness-pioneeri Leena Pennasen sovellus, jonka perusversiossa saatavilla ilmaiseksi ajastettuja mindfulnessharjoituksia. Perusversio AppleStoressa ilmainen, Play-kaupasta ladattaessa muutaman euron kertamaksu sovellusta ladattaessa.
 • Headspace. Englanninkielinen klassikkosovellus. Muutamia ilmaisia perusharjoituksia. Koko ohjelmalle ilmainen kokeilu, minkä jälkeen tilausmaksu. Perusversion 10 päivän kokeilu on hyvä johdatus midfulnessiin ja kertoja-Andyn ääni on IHANA.
 • Insight timer. Englanninkielinen sovellus, jossa valtava määrä ilmaisia harjoituksia (tämä on itselleni vielä uusi tuttavuus, joten en osaa vielä kommentoida enempää kuin, että hyvältä vaikuttaa).
 • Calm. Englanninkielinen. Ilmainen kokeilu, minkä jälkeen tilausmaksu. Headspacen rinnalla maailman isoimpia mindfulness-yrityksiä. (Tätä en ole käyttänyt lyhyen kokeilun jälkeen, joten en osaa kommentoida käytettävyyttä sen enempää.)
 • Oak. Englanninkielinen sovellus, jonka ilmaisessa perusversiossa on joitain hyviä harjoituksia. Lisää harjoituksia tilausmaksulla. Hyvä, mutta tällä hetkellä ilmeisesti saatavilla vain Apple-storessa. 

Ei kun harjoittelemaan. Laita viestiä kokemuksista, jos otat kokeiluun! 

Ota yhteyttä

Millaisia ajatuksia teksti sinussa herätti? Luen kaikki viestit ja vastaan niihin.