Jotta painonhallintaan olisi saatavilla tukea

07.03.2021

Olen aikaisemmissa kirjoituksissa puhunut aluillaan olevasta väitöskirjatutkimuksestani, jossa pyrimme kehittämään työikäisten tarpeisiin sopivan mallin lihavuuden hoitoon. Tutkimuksen interventio-osan toteutan osana työtäni Työterveys Helsingissä

Alla oleva kirjoitus tullaan julkaisemaan Helsingin kaupungin työntekijöille toimitettavan Helsingin Henki -lehden kolumnissa.


Paino itsessään ei kerro terveydentilasta tai työsuoriutumisesta. Kaikkein vähiten se kertoo ihmisarvosta.

Moni kuitenkin kokee kärsivänsä itse ylipainosta ja on kamppaillut pitkään pudottaakseen painoa.

Kysyntä tiedostetaan ja markkinoilla on vaikka millaisia humpuukimaakareita, jotka lupaavat sitä, mitä halutaan saada: helppoja ratkaisuja.

Ongelma on siinä, ettei helppoja ratkaisuja ole olemassakaan. 

Ongelma on siinä, ettei helppoja ratkaisuja ole olemassakaan. Monesti kuulee sanottavan, että "tiedän kyllä mitä pitäisi tehdä, mutta se ei onnistu käytännössä". Ei ihme, jos ei onnistu, sillä ylipainon taustalla on usein kauas historiaan ulottuvia ajatus- ja toimintamalleja tai kuormittava elämäntilanne. Yhteiskunnalliset odotukset ihannepainosta voivat myös näyttäytyä haitallisena ajatuksena taustalla.

Näihin on tärkeä päästä kiinni, ennen kuin muutos elintapoihin on mahdollista. Paino seuraa vasta näiden perässä, eikä siihen kannatakaan kiinnittää liikaa huomiota. Oleellista on hyvinvointi.

Tiukka ruokavalio tai ulkoa ohjelmoitu pikadieetti ei muuta taustalla olevia haasteita, vaan muutos vaatii pysähtymistä, pohdintaa ja oivalluksia.

Tiukka ruokavalio tai ulkoa ohjelmoitu pikadieetti ei muuta taustalla olevia haasteita, vaan muutos vaatii pysähtymistä, pohdintaa ja oivalluksia. Todellisuudessa painonhallinta on usein rennompaa kuin mitä ajatellaan. Tärkeää on joustavuus ja kohtuullisuus, ei superterveellisyys. Keskeistä on löytää omaan arkeen sopivia tapoja syödä monipuolisesti, liikuttaa kehoa ja hallita stressiä - pitää itsestä huolta.

Tämän harjoittelu vaatii aikaa ja tukea.

Tärkeää olisi mahdollistaa asiantuntevaa tukea heille, jotka toivovat painonpudotusta. Tukea, jossa asiakas voisi ammattilaisen avulla käydä läpi keho- ja ruokasuhdettaan rauhassa tutkaillen.

Jotta voisimme jatkossa palvella asiakkaidemme tarpeita entistä paremmin, olemme lähteneet kehittämään työterveyshuoltoon sopivia ratkaisuja painonhallinnan tueksi. Juuri käynnistyvässä "Vaikuttavaa painonhallintaa työikäisille" -hankkeessa tutkimme yhteistyössä HUSin Painonhallintatalon kanssa, millainen tukimuoto olisi toimivin. Tutkimuksessa saatavan tiedon avulla pyrimme luomaan aidosti vaikuttavan painonhallinnan tukimallin kaikkien saataville.

Kuvat: Vilja Harala

Kolumnikuvauksen jälkeisellä viikolla luin lehdestä, että tiukat farkut ja sivujakaus ovat varmoja merkkejä keski-ikäistymisestä. 

Ota minuun yhteyttä

Millaisia ajatuksia teksti sinussa herätti? Luen kaikki viestit ja vastaan niihin.

Uusimmat kirjoitukset 

 

Olen hiljalleen palaillut töiden pariin. Vastaanottotyö saa vielä odottaa, kun totuttelen töiden tekoon tutkimuksen parissa.

Kun viime toukokuussa olin jäämässä äitiysvapaalle, ajattelin olevani sellainen uraäiti, joka tekisi vauvan nukkuessa tutkimusta ja pitäisi iltavastaanottoa vauvan ollessa isänsä kanssa.